2016 års fiskrapporter

Oktober 2016
En till rapport från Pekka.
En kort rapport från Tegelträsk. Jag och min son Anton har testat trolling på Tegelträsk under några dagar nu i början av oktober och det har varit mycket givande och intressant. På 4 turer har vi landat ett 20-tal öringar mellan 40-55 cm. Vi har återutsatt alla utom en fisk per tur. Alla fiskarna har haft mycket god kondition och hela fina fenor, mycket roligt att se. Gångbara beten har varit Strike pro och Bomber wobbler i färgerna svart/silver, PLO, SAL 25, och gröntonade kombinationer. Huggen har varit ganska jämt fördelade på djuprigg och ytgående. Fart mellan 2.0 – 2.8 knop.
Med vänlig hälsning Pekka Koivumäki
img_0693 img_0694 img_0697
foto: ©Pekka Koivumäki


Augusti 2016
Hej Lars !
Jag var ute med min son och fru i början av Augusti och vi hade mycket fint fiske och kontakt med grov öring ett par dagar i rad när vattenflödet var lämpligt. Öringen på bilden (2.6kg) fick åka hem till Tegelträsk och bli en fin middag. Vi fick även abborrar runt 5 hg upp till 1.2 kg som störst. Det är alltid trevligt att komma upp hit och fiska när det finns så mycket fina vattendrag att välja på och har lett till att vi har skaffat oss en sommarstuga i Tegelträsk.
Med vänlig hälsning Pekka Koivumäka med familj
oring-2-6-kg-stenkullafors
foto: © Pekka Koivumäki


13 September 2016
Fick en bra rapport från Thomas Moström.
Hej Lars! Har kört ett eftermiddagspass uppe vid Abborrsjön med flytring idag och det har varit bra fart på både Öring och Röding. En hel del riktigt grov fisk i farten också. Tyvärr inga monster som velat haka på. Har provat en hel del olika mönster men inte riktigt träffat rätt utan de som klivit på har tagit på Mickey Finn. Fick några mindre Rödingar i trehektosklassen och en öring runt kilot på Mickey Finn, var den enda streamern de verkade vilja ha den dagen. Provade med en svart/röd mindre zonker men den fick vara ifred trots att jag hade vakande fisk runt flugan. Verkar som det var någon enstaka nattslända och fjädermygg de plockade under eftermiddagen. Det var häftigt att se hur mycket grov fisk det verkar finnas där, en del öringvak var från fiskar helt klart över två kilo. Håller det här finväder i sig får man nog knata upp dit igen 🙂
Thomas Moström


Sommar-rapport från lpn.
Mycket trevliga rapporter jag fått från skickliga fiskare Olivier Tondeur som besökt Åsele och fiskat i våra vatten.
Speciellt intressant för mig var rapporterna från Ångermanälven (Åseledelen) där dom visat sin skicklighet genom att fånga & återutsätta ett gäng mycket fina Öringar och Harrar.
Det har varit genom Alban Ragnoult´s skickliga guidning som dessa fiskare lyckats med sina fina fångster.
Lapland Pro Natur facebook
Alban Regnoult websida

dsc_6579-1280 dsc_6625-1280 dsc_6649-1280
foto: ©Alban Regnoult


18 Augusti 2016
Fiskerapport som visar att den unga generationen är duktiga fiskare.
Elina Gustavsson var och provade lyckan i västra Holmsjön med farmor Lily-Ann och det visade sig vara ett bra val. Efter en stunds fiskande och endast en liten gädda som Lily-Ann fångade så kastar Elina ut och vevar in, när draget närmar sig land och bara ett par meter ut så hugger det till rejält, fisken verkar sitta bra och fajten börjar. Det gäller att ge och ta när man fajtar en fisk men denna fisk verkar mera vilja ta….. fisken rusar ut och rullen gnäller lite när linan rusar ut… Elina är med på noterna och förivrar sig inte utan tar det lugnt och håller linan sträckt och kampen böljar fram & tillbaka. Efter ett tag så börjar fisken tröttna och den närmar sig land och då kan dom se att det är en jättefin Gädda som sitter på kroken. Ytterligare lite kamp och en stund senare kan dom landa och få upp Gäddan och den lyckan som infinner sig kan bara en fiskare känna igen. Efter att gäddan är snabbt avlivad för att tas reda på och bli till fiskfärs och sedan tillverkas goda fiskbullar så fotas det och fisken vägs och vågen stannar på fina 5 kilo och den var 94 cm lång.
Stort grattis till storfiskaren!
IMG_0180
foto: ©Lily-Ann Gustavsson


13-14 Augusti 2016
Sista helgen på semestern.
Jag spenderade den i mycket trevligt sällskap med fiske i fokus. Tobbe och Alex som ville ha lite guidning och instruktioner i flugfiskets härliga värd, Tobbe hade flugfiskat förut men var kanske lite ringrostig så det behövdes bara för han att börja kasta så kom det tillbaka och det fungerade bra. Alex hade inte kastat med flugspö förut så där blev det lite instruktioner och sedan var det bara att kasta mycket för att lära sig känna hur linan och spöet fungerar tillsammans. Vi var naturligtvis vid vatten och tränade och det är roligare att träna vid en tjärn för det finns alltid möjligheten att någon firre vill hugga. Det var riktigt svårflörtade fiskar bägge dagarna men till slut så lönade det sig med dom timmar som vi spenderade ute och Alex landade en riktigt fin båge på runt kilot och Tobbes fisk lyckades med konststycket att slita sig, lite surt men så är fisket, eftermiddagsfisket på öring visade sig också vara selektiva fiskar men skam den som ger sig och till slut så fick alla fisk. Dag två och vi fiskade Harr som jag var säker på skulle vara lättare att få till hugg men fisket är inte alltid så som man tror och även Harren visade sig vara rätt kräsen till en början men efter ett par timmar så lyckades vi få ett par stycken som vi kunde njuta av efter stekning i muurikkan. En mycket trevlig helg och tur med väder och vind.

IMG_0166 IMG_0165 IMG_0164 IMG_0163 IMG_0162
foto: ©Torbjörn Johansson


10 Augusti 2016
Dom säger att det beroendeframkallande……dom säger att det kan ta tio år innan första fisken……dom säger att det är fiskets formel 1………
Dom säger så mycket men kanske är inte allt sant.
Efter ett par försök i lite olika älvar så har jag äntligen lyckats.
Efter tappade fiskar med både tafsbrott och fisk som lossnat från kroken så satt den äntligen kvar till jag kunde landa den. Vad jag pratar om är naturligtvis Laxfiske !
Efter 2-3 kast så trodde jag först att jag dragit fast flugan i en sten men efter någon sekund så rörde sig ”stenen” och det blev en bra fart, efter ett härligt hopp och lite linrusning så började jag backa in på land för att komma åt kameran som låg i ryggsäcken för inte hade väl jag trott att det skulle hugga någon lax. Precis när kommit till land så släpper laxen bara sådär….. hmm…. jag ordnade med kameran på huvudet innan jag började fiska igen och tro det eller inte, efter ca 40 minuter så hugger det en till lax. Denna lax var mindre än den som jag tappade men denna sitter fast och jag hinner starta filmkameran och kan filma fajten. Min första lax och godkänd storlek för att ta reda på så jag sparade denna lax, vikten var 3.8 kg och längden 77 cm så det var en lite smal hanlax men perfekt som matfisk.

Lax

foto: ©Lars Norberg


31 Juli 2016
Ännu en dag med Abborrfiske på jakt efter dom lite större firrarna. Lite långt mellan borrarna men efter dom timmar man lägger på fisket så får jag vara nöjd med resultatet. Det blir säkert bättre när vattnet kyls av lite.
IMG_2348.1280
foto: ©Lars Norberg


28  Juli 2016
Lite molnigare idag och värmen har degraderats ett par grader så det var dags att se om abborren var vaken. Ut och jigga borre i det varma men molniga vädret var skönt och borrarna var också vakna men kanske inte riktigt på taget. Fiskade förmiddag ett par timmar med godkänt resultat med en borre på ca 800 gr som topp och ett gäng som var mellan 500-700 gr så jag är nöjd.
IMG_2332.1280sv
foto: ©Lars Norberg


23 Juli 2016
En underbar dag med sol och varm luft, kanske lite för varmt för att fiska öring men men…… en resa till stenbitshöjden för att flytringsfiska ett par timmar med tanken på att det svalnar av framåt kvällen och öringen kanske kommer igång. Vattnet visade sig vara för varmt och bara småfisk som vakar, jag har kameran på huvudet för att göra en liten film från stenbitshöjden. Paddlar runt lite för att se något vak att kasta på, efter ett tag mojnar det och småfisk börjar vaka, jag startar kameran och lägger ut flugan och det hugger en liten fisk…..efter att jag dragit in den visade det sig att det var en liten mört på 10 cm men det kunde bli roligt på film för jag har ju kameran på. Ytterligare ett par timmar går och jag paddlar runt med en streamer utan hugg, paddlar längs efter vassen och vänder flytringen för att paddla tillbaka och då hugger det till rejält. Detta är ingen liten fisk tänker jag och startar kameran, efter två underbara höga hopp och en skön fajt med kameran igån så tänker jag att det här blir en häftig film, jag håvar öringen och filmar den och släpper tillbaka den med ett tack för fajten. Jag avslutar fisket med ännu en öring med den var ungefär 15 cm så återväxten fungerar. Väl hemma och dagen efter ska jag redigera filmningen men när jag kolla minneskortet inser jag att det är något fel med inspelningarna…… det visade sig att jag nästan hade slut på ström så det blev bara ett par sekvenser på ett par sekunder styck! …. man lär så länge man lever och hädanefter kollas batteriet innan fisket ska börja.


4 Juni 2016
En mycket intressant fiskerapport från ett område som det inte hörs så mycket om kom in och jag citerar vad Eva- Lotta Vesterlund skriver.
” En blåsig men frodig dag på sjön, sitter i båten med Mats (samobon) och dra drag efter båten. Hade lite trubbel med mitt örings haspel spö eftersom jag upptäckte att linan var i för dåligt skick, fick nöja mig med ett mindre haspel spö på 120 cm. Mats hade fått upp två öringar på 500-700 g som vanligt väldigt vackra. Tiden går och börja undra om man har någon tur överhuvudtaget. Då hugger det till i spöet, tänkte att det var någon mindre fisk eftersom det inte var något speciellt mot drag, men bromsen något lös så drog åt den och då vek sig spöet nästan dubbelt, vilken fight. När Mats greppar håven och jag får syn på öringen trodde jag inte mina ögon. Vilken skönhet! Fisken vägde 1700 g och den tog på sölvkroken, röd/koppar ”
IMG_20160604.1095
foto: ©Eva-Lotta


19 Juni 2016
En av dom trevligaste rapporter jag fått in under denna sommar så långt kommer från besökande fiskare hos Jerry Kilén.
Flugfiskare som gillar våra små åar och älvar har ännu en gång lyckats med att överraska mig med dessa fiskar som fångades & släpptes tillbaka direkt efter fotograferingen, (det är nämligen Catch & Release i denna å).
Det var den lilla men ack så trevliga lilla ån Torvsjöån som levererade dessa fina öringar till våra besökande gäster i Åsele, Helt fantastiskt!!
En öring var 50 cm lång och den andra 47 cm lång.
DSC00021.1095 DSC00035.1095


23 Juni 2016
Besökande fiskare från Polen skickade ett mail med en fiskerapport efter att dom varit här på besök inom Åsele området och njutit av våra fina fiskevatten.

” Hi Lars ! Your recomendation – lake Abborrvattnet was very good!
At 23.06.2016 i Catch nice brownie 75 cm lenght with dry fly. ”May fly” size 10, nylon 0,18 mm, rod sage z-axis #5 lenght 9 feet, reel Lamson Hardalox # 2.
My cast about 20 yards long and…wonderful battle, Catch and releasad. Previous observation fish about 2 hours!!!
Tight Lines and thanks.
Pawel Bugajski – Poland”
DSCN0575.1095 DSCN0577.1095
foto: ©Pawel Bugajski


21 Juni 2016
Flugfiskade i våran lilla fina torvsjöån, underbart fint att gå efter den och njuta av den levererar sådan mängd med Harr trots det lilla formatet på ån. Det var inte dom största fiskarna men det är en njutning för en flugfiskare att fiska med torrfluga och se fisken ta flugan i ytan och med lite fart på vattnet så behövs inga större modeller av fisk för att dom ska kännas större än dom är.
https://youtu.be/Z73AvLv1RH0


12 Juni 2016
Rapport från André
Då vädret var soligt och vinden svag borde sländkläckningarna komma igång. Så jag begav mig upp till tjärnen med flytringen, i hopp om att försöka lura någon av rödingarna på torrfluga. När jag kom fram låg tjärnen som en spegel och fisken vakade febrilt. Redan i första utlägget högg en fin röding på ca 6 hg på min torrfluga. Det dröjde sedan bara ett fåtal kast innan nästa röding i samma format högg, riktigt kul! Efter ett tag gick solen i moln och blåsten ökade, därmed avtog aktiviteten. Jag lyckades ändå drilla en mindre öring innan jag packade ihop för dagen.
Abborrsjon.12.juni.1 Abborrsjon.12.juni.2
Foto: André


5 Juni 2016
Bosse H och jag tog en sväng upp till Abborrsjön för att motionera rödingen, trots att vassländorna precis börjat kläcka och att vi såg vakande fisk så var det inte lätt att lura dom. När vi till slut fick fisk att ta på torrfluga så visade det sig att det var fjolårsutsättningen av öring som var huggvillig på torrfluga. ”Ska det bli röding är det kanske bäst att prova med röda faran” sa Bosse och bytta fluga. Nästan direkt högg den första rödingen för Bosse, jag fortsatte med torrfluga för hur det än är så är det röding på torrfluga som hägrar. Efter ett tag och bara mindre öringar så bestämde jag för att byta till likadan fluga och nästan direkt tog en röding. I blåst och ibland vindstilla så fick vi ett underbart trevligt fiske med många landade rödingar som alla fick simma tillbaka.
Filmen ser ni här…
https://youtu.be/9L03xXogToA


29-30 Maj 2016
Fiskebroder Hasse P har gjort sitt årliga besök och fiskat i vad han beskriver som en dom härligaste sjöarna han fiskat i. Han berättade att det var dock med livet som insats för som han sa
”man blev nästan blodfattig av all mygg som ville ha mitt blod”.
Han skyndade sig att komma ut med flytringen för att slippa blodsugarna och väl ute på sjön så såg han vakande fisk och han gjorde naturligtvis det han kunde för att få dom att nappa men dom var betydligt svårflörtade än han först trodde. Efter ett antal flugbyten så blev det en Montana nymf som lyckades lura dom och det var speed på indragningen av flugan för att dom skulle bli intresserade av den. Trots mygg och värme så fick han vara nöjd denna gång och åkte vidare till nya sjöar och nya fiskeäventyr.

P.s Alla fiskar fick simma tillbaka meddelade han =)
20160530.800c 20160530_800 20160530_800b
foto: © Hasse Peltonen


27 Maj 2016
En lite blåsig kväll efter jobbet ¨å kände jag ändå att det var dags att guppa omkring i flytringen ett tag, traskade upp till sjön och paddlade ut. Lite för blåsigt för torrfluga men jag både såg och hörde en del vakande fisk. En timme senare och ett antal flugbyten så var det fortfarande fisklöst i håven. Paddlade till andra sidan sjön men det var lika dött där så jag bestämde mig för att drifta tillbaka i vindens takt. Mitt på sjön hände det!!!! En fisk högg flugan och då började en kamp som påminner om ”den gamle och havet”. Kampen böljade fram och tillbaka för det var en stark fisk och linans spets var 0.16 mm. Sexton skälvande minuter senare kunde jag näta den och det visade sig vara en underbar Öring. Efter en snabb titt så fick den simma tillbaka till sjön djup. Jag fortsatte sedan att fiska på väg till land och till min förvåning så fick jag två Rödingar men dom var av den mindre kalibern, alla fiskar fick simma tillbaka.
Filmen med öringfajten hittar ni på min youtubekanal – https://youtu.be/kBzmfxOL1wE


21 – 22 Maj 2016
Jag & Bosse H gjorde ett långpass i ett tjärnsystem och trots regn och ruskväder mest hela tiden hade vi ett underbart Harrfiske. Harr på både nymf och torrfluga. Till slut så lyckades vi lura en områdets fina Rödingar. En kort historia men ni kan se den på Youtube 😉
Fiske i Regn & Rusk


21 Maj 2016
En ny härlig fiskerapport från Audrius. Han chansade och tog en sväng upp till Abborrsjön för att åter igen testa sommarfisket där och denna gång kunde han skickligt landa två fina Öringar och efter fotograferande fick dessa två skönheter simma tillbaka hem och han tackade för besöket. Det är på gång nu…
IMG_0134 IMG_0135
foto: ©Audrius


16 Maj 2016
Audrius kom in och funderade om vi skulle kolla läget i Abborrsjön, visst kan vi det sa jag och efter jobbet så gick vi upp dit. Det var lite blåsigt men jag tog flytringen med mig och Audrius firrade från land. Kallt i vattnet och inga sländor ännu gjorde inte fisket lätt. Ett par vak såg vi och jag lyckades kroka en röding som fick gå tillbaka. En vecka till så börjar kanske sländorna kläcka och det riktiga rödingfisket börjar där.


15 Maj 2016
Börtingrapport!
Audrius den storfiskaren kommer med den första öringrapporten från Ångermanälven. Det blev en snabb rapport eftersom fiskestunden varade endast 10 minuter innan Öringen högg. Efter en härlig fajt där det både gavs & togs lina så kunde han landa en jättefin öring och invägningen visade vågen på 5,2 kg. En klapp och en kyss så fick den simma tillbaka till sitt rätta element. Audrius hade nerverna i behåll som skicklig fiskare han är så tog han fram sin mobil och filmade hela fajten. Hoppas han lägger upp filmen på sin facebook-sida så sök efter hans sida.

Länk till den sköna öringfajten filmat av Audrius själv.


14 Maj 2016
Det skulle vara en vanlig fisketur men det blev ”en sån där dag”.
Jobbade först och sedan på hemväg in på ica och införskaffade lite grillmat till fisketuren, hem och byte till fiskekläder i flygande fläng.
Väl framme var vädret bra men det var lite vind som gjorde att det inte syntes så om firrarna börjat vaka. Jag visste att min fiskebroder Bosse Hillström skulle dyka upp under eftermiddagen så jag fiskade på och testade två av mina tjärnar i jakten på Harr eller Öring – Röding. Innan Bosse kom så hade jag fått 4 Harrar så jag var nöjd över resultatet och hoppades Bosse skulle få knäcka sommarens fiske-oskuld när han dök upp. Bosse dyker upp och börjar fiska, han behöver inte fiska så länge innan den första Harren fastnar på hans fluga och kan landas och beundras innan den släpps tillbaka till sitt rätta element. Efter ett tag så hugger det till rejält på min nymf, jag gör ett motryck och fisken fastnar….känner att det här kan inte vara en Harr utan måste vara en av tjärnens större Öringar. Fajten går vidare men jag blir förbryllad över dess beteende…inga långa rusningar utan bara korta rusningar ner mot botten och bara en tyngd i linan??….. Det tar ett tag innan jag lyckas få upp den till ytan första gången men kan inte artbestämma den i det ögonblicket. Fisken tröttnar till slut och jag kan landa den….. HUR ÄR DETTA MÖJLIGT !?… EN BRAX!!!. Jag blir förstummad över att det är en BRAX för det ska naturligtvis inte finnas Brax i tjärnen. Jag kan sanningsenligt säga att detta är en av dom mest minnesvärda fiskar jag fångat, jag har fiskat i denna tjärn i minst 25 års tid och aldrig fått annat än Harr – Öring eller Röding eftersom det bara ska finnas dessa arter i den….hur är det möjligt med Brax i den !?. Detta kommer att bli en gåta lika mytomspunnen som Viktor Rydbergs ”Tomten”.
Det skulle visa sig att Braxen vägde 2.07 kg !
Lite fakta om Brax, den blir 1 kg mellan 10 – 15 år gammal och kan bli upp till 30 år gammal. Svenskt sportfiskerekord är 8.3 kg.
IMG_1103.1095 IMG_1106.1095
Foto: © Lars Norberg


8 Maj 2016
Äntligen är snön borta och isarna har nästan försvunnit helt från sjöar & tjärnar.
Nu är det tid för Harren att göra nya harrar. dom leker alltså och då är det trevligt att passa på att både fota och filma detta men det är inte lätt med alla speglingar i vattenytan och att inte skrämma dom fiskar som är i bäckarna för lek. Jag var till mina egna tjärnar och titta på deras lek och hinner nog dit en gång till för mera fotograferande hoppas jag. Det blev även lite flugfiske och en av Harrarna i tjärn ville vara med upp över ytan för att tittas på innan den fick simma tillbaka. Det är inte riktig fart på firrarna ännu men inom en vecka så tror jag att det lossnar.
Det finns även en kort film på Youtube  -> https://youtu.be/nJ-AZQCxF64

IMG_1073.1095

IMG_1013.1095

IMG_1007.1095

IMG_0996.1095

IMG_0987.1095

© foto: Lars Norberg


17 April 2016
Tog en tur upp till Abborrsjön för att se om det var någon fart på Rödingarna. All snö hade tinat bort och det låg en hel del vatten på sjön men isen var ordentligt tjock. Till en början låg dimman grå över sjön och fisket var trögt. Efter några timmar lättade dimman och solen kom fram. Nu blev det äntligen fart på rödingarna! Såg en bättre röding i hålet men då kom förstås en mindre och knep maggoten. Till slut blev det i alla fall tre landade rödingar på runt halvkilot och med det var jag nöjd och for hem!
André
abborrsjon abborrsjon.roding
foto: André Ahlberg


12 Mars 2016
Här kommer en lite sen fiskerapport.
K-G Danielsson tog en sväng upp efter Ångermanälven för att prova fiskelyckan. Sitter och pimplar på i lugn och ro när han känner i spöt att någonting stryker efter blänket och kroken. Han känner efter och visst sitter det fisk på. Nu är det inte vilken liten fisk som helst känner han när firren drar iväg så det nästan ryker om linan. Han kämpar på och kampen går fram och tillbaka en god stund, när han till slut känner att han börjar få övertaget så tittar han ner i hålet för se vad det är som sitter på kroken så ser han bara en ryggfena där kroken fastnat. När han försöker att dra upp fisken så går det naturligtvis inte när kroken sitter i ryggfenan, han kämpar på och lyckas till slut efter skickligt manövrerande få fisken att backa så han ser huvudet och kan släppa ner en till krok som han lyckas dra fast i fiskens käke så han får in huvudet först och kan dra upp den på isen. Det är en över 50 cm stor Regnbåge som kommer upp genom hålet, han får blinka till lite och kliar sig lite över hakan i funderingar på hur detta kan komma sig. Firren var över 50 cm lång och runt 2.5 kilo. Det är en av rymlingarna från Malgomaj som har hittat ända hit ner.
Stort grattis till K-G för att så skickligt fått denna fina fisk.
IMG_5009.1280 IMG_5017.1280
© Foto: K-G Danielsson


27 mars 2016
I blåsigt väder tog jag en sväng till Abborrsjön för att njuta……nja kanske inte bästa vädret för det blåste riktigt mycket men jag drog ut på dagen och det blev ett par timmars isfiske. Efter ca 1½ timme hade jag första kontakten med fisk så det var en trög dag. Jag lyckades till slut landa en av sjöns Rödingar och det var den enda som ville vara med hem denna dag.
IMG_0316.1280


25 Mars 2016
Varpsjönappet.
Jag och Bosse H hade bestämt oss för att göra ett gott försök på Varpsjönappet för att få någon fisk och kanske bli med på listan. Hur än landet ligger så blir det ingen skillnad på detta napp för mig….noll fisk som vanligt och Bosse hade lika många, fast han hade i alla fall ett litet drag i linan och det är mer än vad jag lyckades med. Nu gör det ingenting för vi hade ett bra väder och trevliga fiskare runt omkring så vi var nöjda i alla fall.
IMG_0212.800


3 Februari 2016
Bosse H ringde och berättade att han och Johan J hade varit på Abborrsjön och pimplat. Han berättade att Rödingarna först inte ville hälsa på han utan bara på Johan. Det började att nappa nästan direkt för Johan och trots att dom bara satt två meter från varandra och fiskade med samma saker så trotsade Rödingarna Bosses krok. Efter en viss stund så fick han i alla fall känna på några napp så det var inte alldeles bortkastat att åka upp dit men det har varit trögt fiske senaste tiden har jag hört.


Posted in Fiske.